caffè latte


caffè latte 1.0

afbeelding

Bron: Unsplash
( Disclaimer )

(eten, drinken en genotmiddelen)

koffie waarbij in verhouding veel melk aan espresso wordt toegevoegd; latte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een caffè latte…

is koffie; is een drank; is een vloeistof

  • [Ingrediënt] bestaat uit een kleine hoeveelheid koffie en veel warme melk en melkschuim
  • [Bereiding] wordt gemaakt door opgeklopte warme melk toe te voegen aan espresso
  • [Gebruikswijze] wordt doorgaans geserveerd in een groot glas of grote kop
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van latte macchiato omdat de warme melk aan de koffie wordt toegevoegd in plaats van de koffie aan de melk

Algemene voorbeelden


Hoewel Longeval duidelijke gelijkenissen met goud ziet, is er een groot risico om crypto als alternatief te nemen. 'Iedere hipster met een caffè latte in de hand kan morgen zijn eigen cryptomunt creëren.

De Standaard,

Geen plek om je gezellig te nestelen met een koffie bij de hand: het is een drive-thru of walk-up shop. De containerconstructie wordt prefab in een fabriek gemaakt en door een vrachtwagen ter plaatse gedropt: klein, draagbaar en hyperlokaal. Geen lederen zetels meer, geen gratis wifi en geen stopcontacten voor je laptop. De snelbouwmodule wordt wel overgoten met een flinke scheut lokale ambachtelijkheid en een snuifje duurzaamheid. Op die manier wil Starbucks verder doorgroeien op plaatsen waar en tot nog toe geen caffe latte binnen handbereik was.

De Standaard,

Ook dat nog: Kerststal voor hipsters Maria (met caffè latte) en Jozef (met dotje) poseren bij de kribbe voor een selfie. Op hun stalletje liggen zonne­panelen. De drie wijzen arriveren op een Segway met in Amazon-dozen verpakte geschenken. Een voorbijganger maakt een Instagram-foto. U raadt het al: de hipsterkerststal is gearriveerd. 130 dollar kost de 21ste-eeuwse geboorte van Jezus op Amazon. De reacties zijn extreem: '"Hebben" of "heiligschenners"', zegt bedenker Casey Wright van Modern Nativity op de site Mashable. Maar ook: 'Ze vliegen de deur uit, minstens 500 per dag.'

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • (een) caffè latte bestellen
  • (een) caffè latte drinken

Van die mietjes die een caffè latte bestellen… Doe normaal ! Neem gewoon een koffie met een beetje cichorei…

https://twitter.com/SchuitFred/status/349418258656534528,

Ze drinken caffè latte met sojamelk, zitten alleen maar op Netflix; eigenlijk heb je helemaal niks aan ze. Dit gaat, als u het nog niet raadde, over millennials.

De Volkskrant,

Want juist doordat dit soort Westerse cafés er nu zijn, wordt het dilemma op de spits gedreven. 's Middags drink je caffe latte met meisjes in leren broeken en waan je je in New York of Parijs.

NRC Handelsblad,

Of zoals hoogleraar internationaal recht Martti Koskenniemi het omschreef in NRC: "Wij, de verlichte, kosmopolitische elite (…) praten over gendergelijkheid en drinken caffè latte." Maar de elite wordt in de kranten ook in verband gebracht met rijkdom: het zijn mensen met een "peperdure levensstijl" (Rob Hoogland in De Telegraaf) die "shoppen op 5th Avenue in New York" (Derk Jan Eppink in NRC).

NRC Handelsblad,

met adjectief ervoor


  • een fatsoenlijke caffè latte

Lukt het je kinderen wel te integreren? Is straks hun enige uitgaansgelegenheid de zuipkeet? En waar drink je in hemelsnaam een fatsoenlijke caffè latte? En met wie dan? Dat soort vragen doen me nu glimlachen. Er blijken hier gewone mensen te wonen die allemaal dingen doen die ze in Amsterdam ook doen, zoals yoga beoefenen, tennissen en koffiedrinken op een terrasje.

Trouw Weekend Bijlagen,

met bezittelijk voornaamwoord


  • haar caffè latte

In plaats daarvan krijgen bewoners de ruimte hun leven zoveel mogelijk voort te zetten als dat ze gewend waren. Dat zegt directrice Jannette Spiering terwijl ze in het restaurant nipt van haar caffè latte. Welkom in Weesp, in de Hogeweyk, een verpleeghuis voor dementerende ouderen, opgebouwd als een woonwijk.

Trouw,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden